Ana Sayfa » Manşet » 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun

MİLLET MECLİSİ DUALAR İLE AÇILMIŞTIR

Meclis'in açılmasından iki gün önce 21 Nisan 1920'de kolordulara, bütün vilayetlere, bağımsız livalara, Müdafaa-i Hukuk merkez heyetlerine, belediye başkanlıklarına gönderilen telgrafta şunlar yazılıdır:

" 1 -   Allah'ın lütfuyla Nisan'ın 23. Cuma günü, Cuma namazını müteakip, Ankara'da Büyük Millet Meclisi açılacaktır.

 2 - Vatanın istiklali, yüce hilafet ve saltanat makamının kurtarılması gibi en önemli ve hayati görevleri yapacak olan Büyük Millet Meclisi'nin açılış gününü Cuma'ya tesadüf ettirmekle, o günün kutsallığından istifade edilecek ve bütün muhterem mebuslarıyla beraber Hacı Bayram Veli Cami-i Şerifi'nde Cuma namazı eda olunarak Kur'an'ın ve namazın nurlarından da feyz alınacaktır. 
Namazdan sonra sakal-ı şerif ve sancak-ı şerif alınarak Meclis'in toplanacağı yere gidilecektir. Meclis'e girmeden evvel bir dua okunarak kurbanlar kesilecektir. 
Bu merasimde cami-i şerif'ten başlayarak Meclis binasına kadar kolordu komutanlığınca askeri birliklerle özel tören düzeni alınacaktır.
 3 - Açılış gününün kutsallığını teyid için bugünden başlayarak vilayet merkezinde, vali beyefendi hazretlerinin tertibiyle, hatim ve Buhari-i Şerif okunmaya başlanacak ve Hatm-i Şerif'in son kısımlarının bereketi gelsin diye Cuma günü namazdan sonra meclis binası önünde tamamlanacaktır.
   ....
 6 - Cenab-ı Hak'tan tam bir muvaffakiyete ulaştırması niyaz olunur.

 Heyet-i Temsiliye adına, Mustafa Kemal."

Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde Türk milleti ve Türk askerleri Kurtuluş Savaşı'nda büyük bir zafer kazandı. Düşmanın topraklarımızdan atılma sürecinde 100 yıl önce 23 Nisan 1920'de TBMM Ankara'da dualarla açılmıştır. 

Düşman askerleri topraklarımızdan çıkarıldığında da cumhuriyet ilan edilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk 23 Nisan 1924'te, 23 Nisan'ın bayram olarak kutlanmasına karar vermiştir. 

1929 yılında ise 23 Nisan Bayramı'nı çocuklara armağan etmiştir. 23 Nisan, çocukların bayramı olduğu gibi, Türkiye'nin bağımsızlığının da simgesidir. Atatürk, 23 Nisan'ı çocuklara armağan ettikten sonra, uluslararası alanda da çalışmalar yapılmaya devam edilmiş ve 23 Nisan dünya çocuklarının bayramı olarak değer kazanmıştır. 

Türkiye'nin bağımsızlığını gösteren 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı yalnızca çocuklar tarafından değil, tüm Türkiye tarafından kutlanmaktadır. Yıllardır türlü eğlencelerle ve coşkuyla kutladığımız bu şenlik, sizin de bildiğiniz gibi, dünyada çocukların sahip olduğu tek bayram. UNESCO, 1979 yılını 'Çocuk Yılı' olarak ilan edince, Türkiye Cumhuriyeti, 23 Nisan bayramını dünya çocuklarıyla kutlamaya karar verdi. 

O yıl kutlamaya 6 ülke katıldı, ama her yıl bu sayı büyüdü ve bütün dünya çocuklarının kutladığı uluslararası bir bayram haline geldi. Atatürk'ün çocuklara verdiği önemin de göstergesi olan 23 Nisan'da farklı uluslardan çocuklar bir araya gelerek, barış ve kardeşliği simgeler. Bu nedenle 23 Nisan, dünya barışı, ayrımcılıklara karşı çıkmak ve herkesin eşit olduğunu vurgulamak açısından da önemli bir gündür.

Bizlere 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı armağan  eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm şehitlerimize ve gazilerimize Allah'tan rahmet diliyoruz. 

Bugün vesilesiyle "Hoş Geldin Atatürk" adlı eserle Türk Gençliğini gerçek Atasıyla buluşturan, 23 Nisan'ı, 19 Mayıs'ı, 30 Ağustos'u, 29 Ekim'i bizler için daha anlamlı hale getiren, İcmal Gençliğinin fikir mimarı Prof. Dr. Haydar Baş Hocamıza da Allah'tan rahmet diliyoruz. Onun bize bıraktığı mirasa İcmal Gençlik Derneği olarak ilelebet sahip çıkacağımıza söz veriyoruz.